Home / Δημοφιλή / ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 17-04-2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 17-04-2024

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που πήραμε μέρος στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης διαπιστώνουμε ότι το κύμα ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ακόμη και μια κατάσταση κρίσης επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές μηνιαίες δαπάνες και ανάγκες τους και να πληρώσουν το λογαριασμό για τη θέρμανση τους.
Την ίδια στιγμή ο πραγματικός μέσος μισθός σημείωσε μείωση το 2022 της τάξης του 8,7% έναντι του 2021, ενώ παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών η αγοραστική δύναμη του κατωτάτου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του πραγματικού κατώτατου μισθού του 2015.
Το δε ξεπάγωμα των τριετιών είναι ο ορισμός της πολιτικής μεροληψίας υπέρ της κερδοφορίας των εργοδοτών. Το μαχαίρι έφτασε πια στο κόκαλο. Η Ελλάδα είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και στην κερδοφορία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση της κρίσης διαβίωσης που βιώνει η πλειονότητα των εργαζομένων νοικοκυριών η ΓΣΕΕ, τα συνδικάτα προτείνουν να επαναπροσδιοριστεί αμέσως το μείγμα των μέτρων δημοσιονομικής, εισοδηματικής και κοινωνικής πολιτικής που θα μπορούσαν να ανακόψουν το κύμα της ακρίβειας και να προστατέψουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Δηλώνουμε ότι:
Κεντρικό αίτημα και επίκεντρο της απεργιακής συγκέντρωσης μας και των διεκδικήσεων μας είναι οι αυξήσεις των μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πάταξη της αισχροκέρδειας καθώς και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Με βασικό σύνθημα

“ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΟ
ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ”,

τα συνδικάτα της χώρας ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

• Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως, βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό, ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.
• Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
• Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
• Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημοσίου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Αύξηση μισθών, πέραν του κατωτάτου μισθού, για την προαστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών.
• Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).
• Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.
• Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
Θέλουμε
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Θέλουμε
ΠΙΣΩ τις ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ μας ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
και τα ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!

Τέλος, απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Γάζα και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απαιτεί πάντα και μόνο ειρήνη οπουδήποτε στον κόσμο και διατρανώνουμε και σήμερα την απαίτησή μας για απόδοση δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών.
Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ. Μ. Ε. και σε κάθε αρμόδιο.

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΡΚΑΝΕΛΑ