Home / Δημοφιλή / ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2024

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι πολίτες της Πιερίας που πήραμε μέρος στην Πρωτομαγιάτικη αγωνιστική απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης συμμετέχοντας στην παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγούμενου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.
Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει και τιμά τις επιτυχίες και τις θυσίες των εργαζομένων στην ιστορία, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, και η θέσπιση του οκταώρου. Αναδεικνύει το δικαίωμα στην εργασία και στις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, κάτι που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ασφάλεια. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους. Παρέχει μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους να αναδείξουν δυσεπίλεπτα ζητήματα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, όπως η ανισότητα, η ανεργία, και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.
Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ,
ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΚΤΙΝΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥ
ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

    •  ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ
    •  ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ
    •  ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
    •  ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
    •  ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Γάζα και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας απαιτεί πάντα και μόνο ειρήνη οπουδήποτε στον κόσμο και διατρανώνουμε και σήμερα την απαίτησή μας για απόδοση δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο από την Εθνική Γενική ΣΣΕ με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους και όλες τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Ελλάδα χωρίς διακρίσεις.
 Αύξηση μισθών μέσα από ΣΣΕ σε κλάδους και επαγγέλματα, βελτίωση των όρων εργασίας, προστασία των επαγγελματικών ειδικοτήτων, αναγνώριση συνολικής προϋπηρεσίας, απρόσκοπτη καταβολή επιδόματος γάμου.
 Άρση φιλεργοδοτικών εμποδίων στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ και την μονομερή πρόσβαση στη Διαιτησία, επαναφορά στην 6μηνη παράταση των ΣΣΕ και στην πλήρη μετενέργεια των όρων τους.
 Αποκατάσταση της θεσμικής συλλογικής εργατικής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου για τη διαφάνεια και λογοδοσία των εργοδοτών, των Κυβερνήσεων και των κρατικών πολιτικών και της Επιθεώρησης Εργασίας.
 Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με υγεία και ασφάλεια, σωματική και ψυχική.
 Αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και της εργατικής προστασίας, με σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας και κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.
 Εργατική συμμετοχή στην ψηφιακή μετάβαση και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Ενίσχυση της προστασίας σε ατομικά και συλλογικά δικαιώματα για την τηλεργασία και την εργασία σε πλατφόρμες στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.
 Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, της ψευδο-αυτοαπασχόλησης και των (υπ)εργολάβων.

 Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις ανάγκες πρόληψης, τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων. Ορθή και πλήρης καταγραφή και δημοσιοποίηση των στοιχείων εργατικών
ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
 Άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για την αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές.
 Μέτρα αναχαίτισης των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια, των δαπανών στέγασης και των βασικών καταναλωτικών αγαθών και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το σοκ της ακρίβειας.
 Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοποπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά.
 Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημοσίου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας.
 Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων – πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.
 Αποκατάσταση της κοινωνικής μέριμνας και προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων.
 Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας. Διεύρυνση δικαιούχων επιδότησης ενοικίου.
 Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας – πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας.
 Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές. Επαναφορά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αναπροσαρμογή τιμαριθμική όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
 Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημοσίων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
 Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου. Πολιτικές με συνοχή για την απρόσκοπτη ένταξη σε θέσεις εργασίας του αλλοδαπού εργατικού
δυναμικού, με ισότητα και σεβασμό των εργατικών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.
 Προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών αγαθών και πόρων με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θέσπιση σταθερού νομοθετικού πλαισίου για την εργατική προστασία σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

 Σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα. Σύγχρονα και ασφαλή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 Μέτρα ουσιαστικά για τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη του Νομού μας.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ!

Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ.Μ.Ε. και σε κάθε αρμόδιο.

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΡΚΑΝΕΛΑ