Home / Τελευταία Νέα / 12-3-2015 Ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού για συνάντηση με βουλευτές

12-3-2015 Ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού για συνάντηση με βουλευτές

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι
Σας κάνουμε γνωστό ότι το Σάββατο 28/02/2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας έδωσε το παρών στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των κυβερνητικών Βουλευτών και του Εργατικού μας Κέντρου, καθώς και στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Νομού μας.
Εκτός από τα γενικά προβλήματα που συζητήθηκαν είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κλάδος του Επισιτισμού-Τουρισμού μέσω του Προέδρου του Εργατικού μας Κέντρου και Αντιπροέδρου του Σωματείου μας συναδέλφου Κοτρώνη Βαλάση ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα αυτά που μας απασχολούν όπως: η μη τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων με αποτέλεσμα την καταβαράθρωση των μισθών μέσω των επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υπογράφονται κατά κόρον στο Νομό μας μέσο της ίδρυσης Ενώσεων Προσώπων, και ζητήθηκε η επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Η κατάργηση της τρίμηνης επιδότησης ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους στον Κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού και η επαναφορά του χρόνου επιδότησης σύμφωνα με τις ημέρες εργασίας τις οποίες έχει πραγματοποιήσει ο κάθε εργαζόμενος, δηλαδή όπως ίσχυε, όπως επίσης και την αύξηση του ποσού των χρημάτων της επιδότησης σε επίπεδο αξιοπρεπούς ανθρώπινης διαβίωσης.
Επίσης τέθηκε το θέμα της απένταξης των ειδικοτήτων του Κλάδου μας (σχεδόν όλες) από τα ΒΑΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ με αποτέλεσμα να μας αναγκάζει να εργαζόμαστε ως τα βαθιά γεράματα χωρίς να αναρωτιέται κανείς πώς θα βρούμε δουλειά, αλλά και ποιος θα μας προσλάβει μετά την ηλικία των 60 ετών έως τα 67, και ζητήθηκε η άμεση επανεξέταση και η επανένταξη όλων των ειδικοτήτων σ’ αυτά.
Επίσης τονίστηκε ιδιαιτέρως το θέμα της 13ετήας και των χιλίων (1.000) Βαρέων ημερών εργασίας που απαιτούνται σαν κύρια προϋπόθεση στο χρονικό διάστημα αυτό πριν τη συνταξιοδότηση, και ζητήθηκε η πλήρη κατάργηση αυτής της προϋπόθεσης έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.
Ζητήσαμε επίσης και τον έλεγχο των εποχιακών Τουριστικών Επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν εποχιακά εργαζόμενους συναδέλφους μας με συμβάσεις αορίστου χρόνου προσπαθώντας να ανακόψουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, διευκρινίζοντας ότι, η Σύμβαση Εργασίας των εποχιακά εργαζομένων σε Τουριστικές εποχιακές επιχειρήσεις είναι Ιδιόρρυθμη Σύμβαση Ορισμένου χρόνου και δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να επαναπροσληφθεί και την επόμενη χρονιά στην επιχείρηση την οποία εργάστηκε κατά την περσινή τουριστική σαιζόν, κάνοντας άσκηση του δικαιώματος του άρθρου 6 της από 16/5/2006 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του νόμου 1346/1983
Έγινε επίσης αναφορά και για τους Σερβιτόρους που εργάζονται σε Ταβέρνες, Εστιατόρια, Μπαρ κ.λ.π. για τους οποίους το 2012 οι Ασφαλιστικές τους Κλάσεις μειώθηκαν κατά τρείς (3) και από την δέκατη πέμπτη κλάση έπεσαν στη δωδέκατη με αποτέλεσμα τη ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ του τεκμαρτού ημερομισθίου από τα 51,11 ευρώ μικτά στα 40,45 μικτά και τη μελλοντική βλάβη στον υπολογισμό για το ποσό της σύνταξης.
Τέλος αναφέρθηκε και η ανάγκη στελέχωσης των Υπηρεσιών Ι.Κ.Α. και Σ.ΕΠ.Ε. για να έχουν τη δυνατότητα καθημερινών ελέγχων για τη πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας και την αναχαίτιση της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας όπως, η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, η υπέρβαση των ωραρίων εργασίας και πολλά άλλα.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΡΕΜΕΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ