Home / Δημοφιλή / Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης δίπλα στον κόσμο της εργασίας της Πιερίας – Κανείς άνθρωπος μόνος του απέναντι στην πανδημία και στον αγώνα για εργασία με αξιοπρέπεια  

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης δίπλα στον κόσμο της εργασίας της Πιερίας – Κανείς άνθρωπος μόνος του απέναντι στην πανδημία και στον αγώνα για εργασία με αξιοπρέπεια  

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης δίπλα στον κόσμο της εργασίας της Πιερίας –
Κανείς άνθρωπος μόνος του απέναντι στην πανδημία και στον αγώνα για εργασία με αξιοπρέπεια

4.624 μισθωτοί και συνταξιούχοι απευθύνθηκαν με ερωτήματα και με καταγγελίες στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης μέσα ‪σε 122 ημέρες‬, από την εφαρμογή του lockdown μέχρι και τις 15 Ιουλίου. Το εύρος της αναστάτωσης και της αγωνίας των εργαζομένων στο Νομό Πιερίας  είναι ακόμα μεγαλύτερο, δεδομένου ότι σε αυτόν τον αριθμό των χιλιάδων περιστατικών, προστίθενται οι καταγγελίες και οι αναφορές που σταθερά όλο αυτό το διάστημα μας θέτουν υπόψη του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης τα εργατικά σωματεία.
Οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν είχαν να κάνουν κυρίως με αναστολές ή τροποποίηση συμβάσεων,  μονομερή μείωση κατά 50% των ωρών εργασίας και αποδοχών, απολύσεις με τη μορφή οικειοθελών αποχωρήσεων, πρόβλεψη ενισχύσεων σε διάφορους κλάδους, ταμείο ανεργίας, θέματα αδειών, άνευ αποδοχών, ευάλωτων ομάδων και ειδικού σκοπού, υπέρβαση ωραρίου, μη τήρηση ρεπό, μη καταβολή δεδουλευμένων και δώρου Πάσχα, μη επαναπρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, αναδρομικά και λοιπές αξιώσεις συνταξιούχων, πλαίσιο τηλεργασίας, ιατροφαρμακευτικές και ασφαλιστικές καλύψεις.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις προέκυψαν παραβιάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Είναι ενδεικτικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων ανέφεραν πως εξαναγκάστηκαν σε οικειοθελή αποχώρηση τόσο κατά την πρώτη περίοδο( Μάρτιος – Μάιος), όσο και μετά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Δεν είναι αμελητέο δε το ποσοστό όσων εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά τη διάρκεια της αναστολής ή όσων δεν έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που δικαιούνταν, καθώς δεν εισέπραξαν τα 800 ευρώ είτε με ευθύνη του εργοδότη, ο οποίος δεν υπέβαλε ως όφειλε τη δήλωση αναστολής, είτε λόγω αστοχιών της πλατφόρμας ή και ατελειών της νομοθεσίας. Δεν έλειψαν, επίσης, οι περιπτώσεις εργοδοτών που ζητούσαν από τους εργαζόμενους να δώσουν στην επιχείρηση τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης.
Παρατηρήθηκε λοιπόν μία νέα μορφή αδήλωτης εργασίας, που εμφανίστηκε στην περίοδο της καραντίνας και απειλεί τώρα τους εργαζόμενους σε τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό, καθώς είναι πλέον οι μόνοι που μπορούν να τεθούν σε αναστολή κατά το τρέχον διάστημα.
Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης οφείλει να επισημάνει ότι μόνο 753 από τους 4624 εργαζομένους που απευθύνθηκαν για καταγγελία ή ερώτηση δήλωσαν ότι συμμετέχουν σε κάποιο σωματείο, γεγονός που καταδεικνύει από τη μία οτι το ποσοστό συλλογικής οργάνωσης στον ιδιωτικό τομέα παραμένει χαμηλό, από την άλλη όμως την αδήριτη ανάγκη για αλληλεγγύη, συλλογική έκφραση και διεκδίκηση, που δηλώθηκε στα μηνύματα ευχαριστιών προς το Εργατικό μας Κέντρο για τη στήριξή του.
Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν το νέο δυσμενές τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας. Τα στοιχεία ενισχύουν τα αιτήματα μας για αυστηρή ρύθμιση της αγοράς εργασίας, με γενναίες ρυθμίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας, για τη διάσωση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες οι παρεμβάσεις, οι ερωτήσεις και προτάσεις  μας στα Υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης, Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στον ΟΑΕΔ, σε Συλλόγους ήταν συνεχείς και καθοριστικές σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα & Ομοσπονδίες. Παράλληλα, η ένδειξη αλληλεγγύης με την προσφορά πακέτων βοήθειας σε μέλη μας και την προσφορά προστατευτικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού στους εργαζομένους των ΓΝΚ, ΕΚΑΒ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ κ.α. κατέδειξε οτι η αλληλεγγύη είναι αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση, αλλα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια στην κρατική και την εργοδοτική αυθαιρεσία και την εργατική εκμετάλλευση.
Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, τονίζουμε σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες και όλους και όλες που αναζητούν εργασία στο Νομό μας ότι η δύναμη είναι στα χέρια μας, στα συνδικάτα και στους συλλογικούς αγώνες για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και καλούμε για μία ακόμη φορά όλες και όλους να απευθύνονται στα σωματεία τους για την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.  Το σύνολο των δομών μας, παραμένουν σε πλήρη διαθεσιμότητα και ετοιμότητα. Τέλος, απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και σε κάθε αρμόδιο να αφουγκραστούν επιτέλους τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, δίκαια και με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπειά μας κάθε είδους κρίση και να εξασφαλίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι αποδοχές των εργαζομένων, καθώς και εισοδηματική στήριξη και δημόσια νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για το λαό.

Κατερίνη, 21-7-2020

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ