Home / Τελευταία Νέα / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Έργα και Ημέρες «Συνδικαλιστών» στη Victus

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Έργα και Ημέρες «Συνδικαλιστών» στη Victus

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-WIND-VICTUS
Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014
Αρ. Πρωτοκόλλου: 35/2015
Αθήνα, 01/05/2015
Προς: ΕΚΑ – ΟΙΥΕ – σωματεία/συνδικαλιστές/εργαζόμενους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Έργα και Ημέρες «Συνδικαλιστών» στη Victus

Εδώ και 1 χρόνο, οι Vodafone και Wind έχουν φτιάξει, χρηματοδοτούν και λειτουργούν από κοινού την εταιρία Victus, όπου μετέφεραν μεγάλο μέρος των τεχνικών έργων και του τεχνικού προσωπικού τους και η οποία διαχειρίζεται το έργο της ενοποίησης μεγάλου μέρους του δικτύου τους, καθώς και άλλες σημαντικές εργασίες εκσυγχρονισμού του. Vodafone και Wind συνεργάζονται όλο και πιο στενά, σε πολλά επίπεδα (ως συνέχεια της προηγούμενης απόπειρας συγχώνευσής τους, που δεν ολοκληρώθηκε), όπως π.χ. στην από κοινού πρόταση εξαγοράς της Forthnet. Ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό, δημιουργώντας έναν άτυπο όμιλο.
Αυτή η ίδρυση/λειτουργία της Victus ήταν όμως και μια συνειδητή προσπάθεια να σπάσει η συνδικαλιστική ενότητα και οργάνωση των εργαζομένων, να αδυνατίσουν απέναντι στις εργοδοσίες, να εξαπλωθούν και στα τεχνικά τμήματα οι πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις («ενοικιαζόμενοι» κ.λπ.). Για την αντιμετώπιση αυτής της στρατηγικής της εργοδοσίας, για την ανασύνταξη του συνδικαλισμού σ’ αυτές τις εταιρίες, προχωρήσαμε στη δημιουργία Eνιαίου Σωματείου στις τρεις εταιρίες.

Απαράδεκτα και Εκφυλιστικά Φαινόμενα
Απέναντι σ’ αυτό το ενωτικό, αγωνιστικό σχέδιο στάθηκε το χωριστό λεγόμενο «σωματείο Victus», μια ομάδα «συνδικαλιστών» (νεόκοποι οι περισσότεροι). Εδώ και λίγες βδομάδες, ως «λαγοί» της εργοδοσίας, προσπαθούν να σερβίρουν στους εργαζόμενους ότι έχουν βρει βάση συμφωνίας με τη διοίκηση για υπογραφή επιχειρησιακής σσε, όπου: (α) Μειώνονται οι βασικοί μισθοί (το πιο σημαντικό κομμάτι μιας σσε). (β) Χαρακτηρίζονται ως «οικειοθελής παροχή» μια σειρά από επιδόματα, όπως πχ. των αγγλικών.
Η «επιτυχία» που χρυσώνει το χάπι κατ’ αυτούς τους «συνδικαλιστές» είναι η γνωστή λογική του «μικρότερου κακού» (διασφαλίζεται ο καταβαλλόμενος μισθός, όπως είχε ήδη μόνη της δηλώσει η εργοδοσία), που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε τόσες και τόσες ήττες. Ακόμα χειρότερα: αυτά έρχονται χωρίς καμία προσπάθεια οι εργαζόμενοι να ενωθούν και να κινητοποιηθούν – και με διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για μήνες εν κρυπτώ από τους εργαζόμενους.
Δεν είναι η πρώτη φορά… Στα τέλη του 2014, μόλις λίγες μέρες αφού αυτό το «σωματείο» έκανε εκλογές και συγκρότησε προεδρείο, εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του (ανάμεσά τους και ιδρυτικά και ο πρόεδρος) είχαν αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα τη μεταφορά τους στην εργολαβική εταιρία TBSP, απ’ όπου αμέσως μετά αδιαμαρτύρητα απολύθηκαν(;), πιθανότατα διατηρώντας άλλη επαγγελματική σχέση μαζί της. Την προετοιμαζόμενη υπεργολαβία την γνώριζαν εδώ και μήνες – οπότε προς τι η ζέση τους για «συνδικαλισμό», αν δεν είχαν καμία διάθεση ν’ αντισταθούν; Μάλιστα, απέρριψαν τις ενωτικές, αγωνιστικές προτάσεις του Σωματείου μας, έστω και την ύστατη στιγμή να δοθεί αγώνας ενάντια στην εργολαβοποίηση, στη διαρκή χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων.

Ευθύνες που δεν σταματάνε στην πόρτα της Victus
Αυτοί οι «συνδικαλιστές», στη φούρια τους να συνυπογράψουν με την εργοδοσία αυτή τη σσε και έτσι να «αναγνωριστούν», σίγουρα δεν σκέφτηκαν πως έτσι πλήττουν όχι μόνο άμεσα τους εργαζόμενους στη Victus, αλλά όλους τους εργαζόμενους. Γιατί μια τέτοια αποδοχή όλων όσων θέλει αυτή τη στιγμή η εργοδοσία, μάλιστα χωρίς καμία προσπάθεια κινητοποίησης, είναι πισώπλατη μαχαιριά στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε όλοι οι εργαζόμενοι την επαναφορά του κατώτατου μισθού και του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι συνδικαλιστές στα σωματεία των Vodafone και Wind (εκλεγμένοι ως «μεμονωμένοι» ή με δυνάμεις του ΠΑΜΕ). Γιατί απ’ την αρχή βοήθησαν και χειροκρότησαν το σπάσιμο του συνδικαλισμού σε τρία κομμάτια, κάνοντας πως δεν βλέπουν ότι αυτό ακριβώς επεδίωκαν (διαμέσου Victus) οι διοικήσεις, ακόμα κι όταν τους το έλεγαν σχεδόν ανοιχτά. Αδιαφόρησαν για τα εκφυλιστικά φαινόμενα, όταν –όπως είχαμε καταγγείλει– προϊστάμενοι υποδείκνυαν σε υφισταμένους τους να… γραφτούν στο «σωματείο Victus»! Απέκρυψαν την αδιαμαρτύρητη αποδοχή της υπεργολαβίας από τους «συνδικαλιστές» της Victus. Και τώρα, αποκρύπτουν το μαγείρεμα αυτής της απαράδεκτης σσε, για συναδέλφους που μέχρι πριν λίγους μήνες τους καλούσαν σε κοινούς αγώνες, μάλιστα «αυτόνομους» και «από τη βάση»! Αντικειμενικά, αυτή η στάση υπονομεύει το συνδικαλισμό και την προσπάθεια των εργαζομένων να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, όχι μόνο στη Victus αλλά και στις Vodafone και Wind.

Το Σωματείο μας, προσπαθώντας να οργανώσει τους εργαζόμενους σε μια ενωτική βάση, συνεχίζει την πάλη για να μην περάσει αυτή η πραξικοπηματική συμφωνία στη Victus. Ξέρουμε πολύ καλά ότι στις σημερινές συνθήκες η υπογραφή μιας αξιοπρεπούς σσε δεν είναι εύκολη – όμως γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να επιμείνουμε σ’ έναν συνδικαλισμό πραγματικό, αγωνιστικό, όχι έρμαιο και «λαγό» της εργοδοσίας. Και αυτό τον αγώνα θα συνεχίσουμε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
τηλ. 695 108 9409 – site www.eniaioswmateio.gr – info@eniaioswmateio.gr