Home / Δημοφιλή / Αργία της 25ης Νοεμβρίου 2022 για την πόλη της Κατερίνης

Αργία της 25ης Νοεμβρίου 2022 για την πόλη της Κατερίνης

Σχετικά με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στην πόλη της Κατερίνης την ημέρα αργίας της 25ης Νοεμβρίου 2022, δημοσιεύουμε έγγραφο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης προς την αρμόδια αρχή, ώστε να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της Πιερίας τι ακριβώς συμβαίνει.

Αρ. Πρωτ.  140                                                                                                                                                                        Κατερίνη, 11-11-2022

ΠΡΟΣ:

-Δ/νση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Π.Ε. Πιερίας

Τμήμα Εμπορίου & Ανωνύμων Εταιρειών

ΚΟΙΝ:

– Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας

– Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

 

ΘΕΜΑ: «Αποστολή γνώμης σχετικά με αίτημα ανοίγματος εμπορικών καταστημάτων της Κατερίνης την 25η Νοεμβρίου 2022».

Σε απάντηση των με αριθμ. πρωτ. 792013(3113)/9-11-2022 και 796333(3133)/10-11-2022 της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Τμήμα εμπορίου και ανώνυμων εταιρειών) και λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της από 8-11-2022 αίτησης του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης (αριθμό πρωτ.  791007(3107)/09-11-2022 της Υπηρεσίας σας), της με αριθμ. Πρωτ. 2823Φ.109/8-11-2022 αίτησης του Επιμελητηρίου Πιερίας (αριθμό πρωτ.  791997(3112)/09-11-2022 της Υπηρεσίας σας) και της επιστολής-αποδοχής του αιτήματος από την Ιεράς Μητρόπολις Κίτρους και Κατερίνης με αριθμ. Πρωτ. 1679/7-11-2022 (αριθμό πρωτ.  792013(3113)/09-11-2022 της Υπηρεσίας σας), και αφού συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κατερίνης για το μείζον θέμα που επιλέγουν οι παραπάνω φορείς να δημιουργήσουν με το άνοιγμα των καταστημάτων στην πόλη της Κατερίνης στην ημέρα αργίας της 25ης Νοεμβρίου, σας καταγράφουμε τα εξής:

  • Ουδεμία γενική ή και συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στους εργαζόμενους στα έγγραφα και των τριών φορέων που υποχρεωτικά θα εργαστούν με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα της αργίας της 25ης Νοεμβρίου.
  • Όπως ήδη ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά προαιρετικά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, οπότε δε θα μείνει ούτε μία μέρα ξεκούρασης για τους εργαζόμενους.
  • Πολύ σύντομα ακολουθούν άλλες δύο αργίες , κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να εργαστούν στα εμπορικά καταστήματα (η 11η Δεκεμβρίου 2022 – Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα & η 18η  Δεκεμβρίου 2022 – Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα).
  • Η λειτουργία των καταστημάτων αποκλειστικά εκείνη την ημέρα δε θα τονώσει την αγορά η οποία εδώ και χρόνια φυτοζωεί, καθώς από τους καταναλωτές δε λείπει ο χρόνος για να ψωνίσουν αλλά το χρήμα, ιδιαίτερα το τελευταίο έτος με τη δραματική μείωση της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων τους.
  • Εφόσον το ενδιαφέρον είναι η θεμιτή τόνωση των επιχειρήσεων, τότε θα μπορούσαν να ληφθούν άλλου τύπου πρωτοβουλίες προσανατολισμένες σε αυτήν την κατεύθυνση που δε θα επιβαρύνουν μονομερώς, ενδεικτικά αναφέρουμε άλλες κινήσεις όπως λ.χ Black week  ακόμη και Black Thursday!
  • Αρνητική εντύπωση έχουν προκαλέσει οι δημοσιεύσεις από τους φορείς στα τοπικά ΜΜΕ για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα της θεσμοθετημένης αργίας χωρίς να υφίσταται έως και σήμερα ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟΦΑΣΗ για το άνοιγμά τους -όπως άλλωστε μας επιβεβαίωσε και η Υπηρεσία σας- και είναι διάχυτη στην τοπική κοινωνία η αίσθηση ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν νομίμως. Μάλιστα, από αφίσα πληροφορούμαστε και περισσότερες λεπτομέρειες -τις οποίες δεν έκριναν σκόπιμο να διαθέσουν στα προαναφερόμενα αιτήματα- ότι το ωράριο για εκείνη την ημέρα θα είναι 11 το πρωί με 9 το βράδυ…
  • Είναι προκλητική η ταχύτητα με την οποία φορείς και σωματεία εργοδοτών αλλάζουν τη δημόσια άποψή τους για το θέμα των αργιών. Παραθέτουμε μετά την επιστολή μας και για διευκόλυνσή σας ανακοίνωση που δημοσίευσαν προ ημερών για το θέμα που καλούμαστε να τοποθετηθούμε.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι τόσο η αναζήτηση όσο και η αποστολή της άποψής μας ως θεσμικός εκπρόσωπος των εργαζομένων γίνεται στα πλαίσια πραγματικής διαβούλευσης και όχι στο πλαίσιο προειλημμένων αποφάσεων. Είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε επίσης ότι η κατάργηση εκ μέρους σας της αργίας της 25ης Νοεμβρίου για την πόλη της Κατερίνης δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και ελπίζουμε να μην ανοίξετε το δρόμο και χρειαστεί να απαντήσουμε σε παρόμοια αιτήματα για την τόνωση της αγοράς και για την αργία ανήμερα του Πάσχα ή σε Εθνικές εορτές της πατρίδας μας.

Κατόπιν τούτων, το Εργατικό μας Κέντρο, είναι αντίθετο με την κατάργηση της με Νόμο αργίας της Παρασκευής 25ης Νοεμβρίου 2022 για την πόλη της Κατερίνης και τη μη προβλεπόμενη απασχόληση των εργαζομένων, γιατί είναι βέβαιο ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων σε  αυτούς, οι οποίοι στην πράξη θα κληθούν πάλι να εργαστούν με εξαντλητικά ωράρια, συρρικνώνοντας την προσωπική ζωή και τον ελεύθερο χρόνο τους, αποκόπτοντας τους από την οικογένεια και γενικά από κάθε άλλη δραστηριότητα χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν τις νόμιμες υπερωριακές αποζημιώσεις,  τη προσαύξηση 75% και πόσο μάλιστα την πρόσθετη ημέρα σε αντικατάσταση της εργασίας κατά την αργία. Έχουν και αυτοί δικαίωμα να ξεκουραστούν και να βρεθούν με την οικογένειά τους εκείνη την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά στη διαδικασία και τη νομιμότητα στη λήψη απόφασης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα της με νόμο αργίας της 25ης Νοεμβρίου για την πόλη της Κατερίνης, οφείλει να τηρηθεί η διάταξη της παρ.2 του άρθρου 60 του Ν.4808/19-06-2021 και η σχετική νομοθεσία. Η διαδικασία κοινωνικού διαλόγου πρέπει να είναι ουσιαστική ειδικά όταν αλλάζει ριζικά η εφαρμογή κανόνων δικαίου που δεν ακουμπούν μόνο σε εργασιακά θέματα αλλά και τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Για όλους τους παραπάνω λόγους, κοινοποιείται η παρούσα και στην Επιθεώρηση Εργασίας για να αποφευχθεί η παραβίαση των πινάκων προσωπικού και να ελεγχθούν τα προγράμματα και οι όροι εργασίας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ