Home / Δημοφιλή / ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 9-11-2022

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 9-11-2022

Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης στα πλαίσια της πανελλαδικής πανεργατικής 24ωρης απεργίας που προκηρύχθηκε από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, δίνει το σύνθημα στον κόσμο της εργασίας ότι η πάλη για την ανατροπή όλων των αντεργατικών πολιτικών είναι μπροστά μας και θα είναι πετυχημένη.
Συνεχίζουμε πάντοτε στην πρώτη γραμμή των αγώνων αυτών να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, για την καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με αυξήσεις που θα προστατεύουν την αγοραστική μας δύναμη από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τη νέα φτωχοποίηση.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 9-11-2022

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που συμμετείχαμε στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης, στέλνουμε για ακόμα μια φορά το μήνυμα πως «Η ακρίβεια τσακίζει».
Η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στο ρεύμα και στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στις μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν εκτοξευθεί, οι λογαριασμοί στα νοικοκυριά μένουν απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι αδυνατούν να βγάλουν το μήνα.
Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός δεν βγαίνει! Ας το ακούσουν καλά όσοι κλείνουν τα αυτιά τους στα αιτήματά μας, τις κραυγές απόγνωσης του κόσμου της μισθωτής εργασίας που παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, σε όσους κάνουν πως δεν βλέπουν τα προβλήματα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού άμεσα, πριν να είναι αργά. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες εδώ και δώδεκα χρόνια πληρώνουμε το μάρμαρο των πολλαπλών κρίσεων: οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Δεν αντέχουμε!
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα απαιτούμε ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και την οικοδόμηση μιας οικονομίας που να προσφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Αύξηση των Μισθών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους ζωής και να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν δίκαιο μερίδιο από τα κέρδη, καθώς και μέτρα για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη δίκαιων αμοιβών και βιώσιμης οικονομίας.

• Άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κατηγοριών που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν το ενοίκιο. Το δικαίωμα στο φαγητό και σ ‘ένα ζεστό σπίτι είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να προστατεύονται. Δεν μπορεί να αναμένεται από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φτώχεια να πληρώνουν δυσβάστακτους λογαριασμούς. Απαγόρευση των αποσυνδέσεων.

• Ανώτατα όρια τιμών ειδικά στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηρός φόρος στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και άλλων εταιρειών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτή την κρίση, μαζί με άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των μερισμάτων και η αποτροπή της κερδοσκοπίας στις τιμές των τροφίμων.

• Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής καθώς και στα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο).

• Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης κατά της κρίσης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τύπου SURE για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και την ενίσχυση των διαδικασιών δίκαιης μετάβασης.

• Μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Αγοράς Ενέργειας. Ν’ αναγνωριστεί ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και να υπάρξουν άμεσες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης, όπως η ανεπαρκής επένδυση στην πράσινη ενέργεια και οι συνέπειες των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων.

• Δραστική μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, μείωση στο φόρο καυσίμων και των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης. Ουσιαστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο στα λαϊκά νοικοκυριά.

• Φθηνή στέγη για όλους με άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης, μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους, που πληρώνουν ενοίκιο για τους φοιτητές τους αλλά δεν δικαιούται το φοιτητικό επίδομα, στους νέους έως 39ετών που δεν εμπίπτουν στο πρόγραμμα των 150.000€, διότι τάχα έχουν υψηλότερες αποδοχές, που θέλουν να αγοράσουν σπίτι αλλά δεν διαθέτουν το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής που ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα, τον 28χρονο του 2010 και πλέον 40χρονο που χάνει το όριο ηλικίας για ένα μόλις έτος. Μέτρα που θα διευρύνουν πραγματικά τους δικαιούχους και θα στοχεύουν στην ανάγκη του σήμερα.

• Ενδυνάμωση και θωράκιση του ρόλου του ΟΜΕΔ. Υποχρεωτική Διαιτησία για τους εργοδότες και επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των Κλαδικών Συμβάσεων και της υποχρεωτικότητας τους.

• Κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Κατοχύρωση του 5νθήμερου, 8ωρου, 40ωρου συνεχούς εργασίας. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/21) και όλων των αντεργατικών νόμων.

• Ασφάλεια στους χώρους εργασίας με εντατικούς και ουσιαστικούς ελέγχους. Κατάργηση του απαράδεκτου νόμου για τη χρήση κλαρκ 2,5 τόνων από ανειδίκευτους εργάτες.

• Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών και των κατασχέσεων λογαριασμών μισθοδοσίας εργαζομένων.

• Γενναία αύξηση του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη μας, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και το κόστος της ακρίβειας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας.
ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!
O AΓΩNAΣ ΘA ΣYNEXIΣTEI, MEXPI OI EPΓAZOMENOI NA ΣTAMATHΣOYN NA BPIΣKONTAI ΣTHN KΛINH TOY ΠPOKPOYΣTH.
Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ. Μ. Ε. και σε κάθε αρμόδιο.
Για το Δ.Σ.
  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                      ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                                      ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΡΚΑΝΕΛΑ