Home / Δημοφιλή / Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται…

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται…. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».

Σε πρόσφατο δελτίο τύπου του Εργατικού μας κέντρου αναφέραμε ότι: «Άρχισαν τα όργανα… Ο οδοστρωτήρας σε δράση αλλά ξεκίνησε με την… όπισθεν. Τα πρώτα θύματα φυσικά οι εργαζόμενοι». Και έρχεται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νομού Πιερίας με ανακοίνωσή του για τις Απεργιακές μας κινητοποιήσεις να το επιβεβαιώσει πανηγυρικά. Τι μας λέει: « ….οι συνδικαλιστικές μειοψηφίες δίνουν λυσσαλέο αγώνα να διατηρήσουν τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν τις εργασιακές σχέσεις διότι τις θεωρούν κεκτημένα και άβατη περιοχή. Ωστόσο η επιχειρηματολογία τους είναι προδήλως αδύναμη μπροστά στις σύγχρονες εξελίξεις και στα κελεύσματα της κοινωνίας. Ο εξορθολογισμός των σχετικών εργατικών διατάξεων και η μεταφορά στη πλειοψηφία του δικαιώματος στην απόφαση για απεργία από τους γνωστούς εργατοπατέρες θεωρείται «αντεργατική πολιτική»…..!! Οι εργαζόμενοι της Πιερίας που γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα και πώς λειτουργούν τα σωματεία και το Εργατικό μας κέντρο σίγουρα καγχάζουν για την…. περισπούδαστη και τεκμηριωμένη ανάλυση-απάντηση του προέδρου της ΝΟΔΕ Ν. Πιερίας που έρχεται σαν συνέχεια της απαράδεκτης θέσης του Πρωθυπουργού μας που μας είπε για «…επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας..». Αυτή τη γνώμη έχουν για τους συνδικαλιστές, για τα σωματεία και για το Εργατικό μας Κέντρο; Να τους χαιρόμαστε.
Ποια είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα:
Τις απεργίες τις προκαλούσαν και τις προκαλούν και σήμερα οι αντεργατικές πολιτικές από ….επαγγελματίες πολιτικούς και γίνονται πάντοτε για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και όχι γιατί έτσι …γουστάρουν οι …επαγγελματίες συνδικαλιστές.
Ο κ. Πρωθυπουργός επεδίωξε να περάσει το μήνυμα, ότι τις απεργίες τις προκαλούν λίγοι. Τις απεργίες, όμως, τις προκαλούν οι πολιτικές της Κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι θα απεργούν όσο οι πολιτικές, που εφαρμόζονται, πλήττουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτό είναι το μήνυμα μας προς κάθε κατεύθυνση. Επαναλαμβάνουμε:
– Μεταρρύθμιση δεν είναι ο σκόπιμος αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και η δημιουργία εντυπώσεων.
-Πρόοδος δεν είναι μια ανάπτυξη που πλήττει ευθέως τους εργαζόμενους.
-Πρόοδος είναι η προστασία των θεσμών της Δημοκρατίας με τις Συλλογικές Συμβάσεις να αποτελούν τον κατ’ εξοχήν δημοκρατικό θεσμό.
-Πρόοδος είναι η στήριξη της κοινωνίας και των εργαζομένων, που κράτησαν όρθια τη χώρα μέσα στην κρίση.

Την απεργία και τις κλιμακούμενες αντιδράσεις προκαλούν οι πολιτικές της Κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί:
– Να διαλύσει το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– Να απορυθμίσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις.
Μέσα από το Νομοσχέδιο επιχειρείται :
• Η αποδυνάμωση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, με αλλεπάλληλα «χειρουργικά» χτυπήματα, πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.
• Ανοίγει ο δρόμος για τη θέσπιση τοπικών ζωνών «υποκατώτατων» μισθών και ρυθμίσεων.
• Καταργείται ξανά, η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων κάθε κλάδου.
• Φράζει για τα περισσότερα συνδικάτα το δρόμο προς τη Διαιτησία.

Όμως, ο κοινωνικός διάλογος είναι βασικός όρος δημοκρατικής λειτουργίας και η Κυβέρνηση με το να επιδιώκει να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις θέτει ζήτημα δημοκρατίας. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ζητάμε από την Κυβέρνηση να μην επιχειρήσει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που πλήττουν τη συλλογική διαπραγμάτευση.
Απάντηση σε όλα αυτά δεν δόθηκε ούτε από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ν. Πιερίας ούτε από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
Δεν υποχωρούμε και θα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Κατερίνη, 04-10-2019
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ