Home / Δημοφιλή / ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 02-10-2019

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 02-10-2019

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 02-10-2019
Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που πήραμε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης ενάντια στο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τους όρους αμοιβής και εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων της μισθωτής εργασίας.
Δηλώνουμε ότι:
Παρά τις δυσκολίες, όλες εμείς οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που προκηρύξαμε την απεργία -ως μέλη της ΓΣΕΕ- είμαστε εγγυητές των δημοκρατικών διαδικασιών και θεματοφύλακες της κληρονομιάς του εργατικού κινήματος. Καμία Κυβέρνηση, κανένα Κόμμα, κανένας Εργοδότης να μην τολμήσει να παίξει με την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Είμαστε εδώ, οργανώνουμε τους αγώνες μας, τιμούμε και αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση των παρακαταθηκών των προηγούμενων γενιών και συνεχίζουμε τους αγώνες μας για την κατάκτηση ενός καλύτερου δικαιωματικού χάρτη για τις επόμενες γενιές.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
– Απόσυρση των διατάξεων του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου που περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και τον εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με κυρίαρχα το δικαίωμα συλλογικής οργάνωσης, το δικαίωμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας.
– Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους χωρίς διακρίσεις με σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις, προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα, εργασία με υγεία και ασφάλεια.
– Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και από τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στην εργοδοτική παραβατικότητα
– Ενίσχυση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του πρ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ – ΕΦΚΑ σε όλη την ελληνική επικράτεια

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
– Κατάργηση όλων των αντιεργατικών μνημονιακών νόμων
– Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη προστατευτικών για τους εργαζόμενους συλλογικών συμβάσεων εργασίας με
– – κατάργηση της 6ης ΠΥΣ του 2012
– – 751 ευρώ κατώτατο μισθό και αποκατάσταση της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και μη) της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ.
– – διασφάλιση της αυστηρής και ενιαίας εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας χωρίς τη δυνατότητα χρήσης ρητρών εξαίρεσης (opt out) με απαρέγκλιτο σεβασμό στην εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της μετενέργειας του συνόλου των όρων των ΣΣΕ που λήγουν. Όχι στη δημιουργία «υποκατώτατων» όρων αμοιβής και εργασίας και ειδικών οικονομικών ζωνών
– – απρόσκοπτη πρόσβαση στις διαδικασίες επέκτασης της δέσμευσης των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας
– – άρση των υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης στο σύστημα Διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ. σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων
– – αυστηροποίηση ποινικών κυρώσεων για τους εργοδότες που παραβιάζουν όρους ΣΣΕ
– Απαρέγκλιτη τήρηση των εγγυήσεων ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης του ν. 1264/1982 και προστασίας των εκπροσώπων των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία με
– – αυστηρή διασφάλιση του ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου της ιδιότητας του μέλους συνδικαλιστικής οργάνωσης
– – θωράκιση της γνησιότητας της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων, όπως αυτή διασφαλίζεται από τις αρχές της μυστικότητας της ψήφου, της αυτοπρόσωπης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, παράλληλα με την άμεση και ανεμπόδιστη άσκησή του χωρίς παρεμβάσεις τρίτων
– – άμεση έναρξη των προβλεπόμενων από το ν.1264/1982 διαδικασιών για την έκδοση του συνδικαλιστικού βιβλιαρίου
– – κατάργηση των περιορισμών στη λήψη αποφάσεων για απεργιακή κινητοποίηση
– – απόλυτη απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών και κατάργηση των ισοδυνάμων του
– – διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.
– Να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη στο Νομό μας, οι οποίο βρίσκονται σε ομηρία τα τρία τελευταία χρόνια.
– Να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, που το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ΄ αποκοπή, χωρίς δικαιώματα.
– Παράταση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους εργαζόμενους του Νομού Πιερίας.
– Ενίσχυση του ΣΕΠΕ, του ΕΦΚΑ και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων, την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμής και της καταστρατήγησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
– Κατάργηση των διοδίων Αιγινίου. Μείωση στο 50% των διοδίων πανελλαδικά.
– Σύνδεση όλου του Νομού Πιερίας με φυσικό αέριο.
– Αξιοποίηση των πολύτιμων αναπτυξιακά συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας και εφαρμογή πολιτικών, που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας και νέες θέσεις δουλειάς.
Πάγια θέση μας αποτελεί ότι η ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους, θα υπάρξει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ. Μ. Ε. και σε κάθε αρμόδιο.
Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΡΚΑΝΕΛΑ