Home / Δημοφιλή / Τι ισχύει για την προστασία της μητρότητας και της πατρότητας

Τι ισχύει για την προστασία της μητρότητας και της πατρότητας

Προστασία Μητρότητας & Πατρότητας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης ενημερώνει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του Ν. Πιερίας ότι απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.

Η προστασία από την καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας ισχύει τόσο έναντι του εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται, χωρίς να έχει προηγουμένως απασχοληθεί αλλού, πριν συμπληρώσει 18 μήνες από τον τοκετό ή το μεγαλύτερο χρόνο που προβλέπεται στην παρούσα, όσο και έναντι του νέου εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται και μέχρι τη συμπλήρωση των ανωτέρω χρόνων.

Προστασία προβλέπεται και για τον πατέρα εργαζόμενο, με την οποία η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενου πατέρα από τον εργοδότη για χρονικό διάστημα 6 μηνών από τον τοκετό απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.

Ως σπουδαίος λόγος ΔΕΝ μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη ή στις οικογενειακές υποχρεώσεις του εργαζόμενου γονέα. Αν υπάρχει σπουδαίος λόγος (π.χ. διακοπή εργασιών της επιχείρησης), ο εργοδότης υποχρεούται να αιτιολογεί την καταγγελία γραπτώς και να προβαίνει στη σχετική κοινοποίηση στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας (άρθρο 10, παρ. 3 Π.Δ. 176/1997).

Επιπλέον προβλέπεται ότι η προστασία έναντι της καταγγελίας της σχέσης εργασίας που παρέχεται στις φυσικές μητέρες ισχύει και για τις εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο ηλικίας έως 6 ετών, με χρονική αφετηρία την ένταξη του τέκνου στην οικογένεια, καθώς και για τις εργαζόμενες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, είτε ως τεκμαιρόμενες μητέρες με χρονική αφετηρία τη γέννηση του παιδιού, είτε ως κυοφόροι γυναίκες (άρθρο 46 του Ν. 4488/2017).

Τέλος, σημειώνουμε ότι θεσπίστηκε ειδικός λόγος απόλυτης ακυρότητας της καταγγελίας σύμβασης εργασίας, επειδή ο εργαζόμενος ζήτησε ή έλαβε άδεια ή ευέλικτη ρύθμιση ή άσκησε δικαίωμα που αφορά στις ρυθμίσεις του άνω νόμου για την προστασία της οικογένειας.

Για όποια διευκρίνιση ή πρόβλημα, υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της ιστοσελίδας του Εργατικού μας Κέντρου www.ekkaterinis.gr,στο πεδίο «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Κατερίνη, 25/06/2021

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ